Tåg.Info

Rekommenderas av regeringens E-delegation!
 

Aktuell tågtrafikinformation till iPhone/iPad och Android

Tågtavlan för iPhone och Android har stöd för samtliga svenska tågstationer och tågbolag, och visar automatiskt trafikläget vid din närmsta tågstation. Tågresenärens bästa vän!

 

Vanliga frågor & svar:

Jag har betalat för appen, varför visas annonser?

Tågtavlan för iOS blev gratis och annonsfinansierad för nya användare i och med version 2.9.10. Version 3.x är annonsfinansierad för alla användare, inklusive dem som betalat några kronor för den. Skälet till detta är att 80% av köpen av tidigare versioner gjordes 2010 och 2011, vilket har finansierat både drift av serverparken och vidareutveckling av appen till och med 2013. Sedan tågbolagen släppte sina gratisappar har dock försäljningen rasat, samtidigt som Tågtavlan fortfarande är mycket uppskattad och välanvänd av sina befintliga användare.

Sedan våren 2014 täcker inte längre försäljningsintäkterna driftkostnaderna, och därför är en ny finansieringsmodell nödvändig för att appens alla användare ska kunna ha fortsatt daglig nytta av Tågtavlan.

...men om du målat in dig i ett ekonomiskt hörn på detta vis så var ju affärsidén helt ogenomtänkt!

Helt enig, med reservation för att det inledningsvis inte ens fanns någon affärsidé. Jag är en tvångsmässigt programmerande tågpendlare som genom hundratals timmars intressedrivet kodknackande (mest på försenade tåg) och en serie tillfälligheter blivit upphovsman till Sveriges största operatörsoberoende tågapp. Om du vill hävda att jag inte vet vad jag håller på med när det kommer till den affärsmässiga sidan av detta projekt så har du helt rätt. Tågtavlan började som ett experiment, och är det fortfarande även om utmaningarna idag ligger på helt andra plan än det tekniska.

...men har du inte tjänat hur mycket pengar som helst på Tågtavlan? Den var ju bästsäljande tågappen i flera år?

Jag försörjer mig som systemutvecklare och systemarkitekt, och måste förstås förbehålla mig rätten att tjäna pengar på mitt arbete.

Men nej, förmögen har jag inte blivit och mig veterligen finns det ingen som blivit rik på svenska App Store - då måste man rikta sig mot större marknader. Däremot har jag tjänat såpass mycket att jag periodvis kunnat jobba deltid med Tågtavlan, vilket förstås är anmärkningsvärt i sig - de flesta kommersiella app-projekt går aldrig ens med vinst. Dessutom har jag kunnat bekosta driften av serverparken under 2012 och 2013 med intäkter från tidigare år. Någon Ferrari har det dock inte blivit, jag tågpendlar fortfarande.

Egentlig konkurrens har heller inte funnits på betalsidan (det är inte svårt att vara bäst när man inte har några medtävlare). Konkurrensläget hade säkert varit annorlunda om tågappar hade haft högre kommersiell potential, men det har aldrig varit min primära drivkraft.

...men om Tågtavlan börjar visa annonser så slutar jag använda den!

Det är förstås helt upp till var och en att bedöma om Tågtavlan är värd det fortsatta priset i form av annonser, men jag hoppas verkligen så drastiska åtgärder inte ska behövas. Annonserna i Tågtavlan är av diskretast möjliga typ, och tillåts inte hindra eller bromsa upp appens funktioner.

...men om Tågtavlan börjar visa annonser så skriver jag en arg lapp enstjärnig recension i App Store!

Också väldigt tråkigt, men om annonserna på något sätt medför att appen inte längre fyller sin funktion är det förstås förståeligt. Höj gärna betyget när du märker att appen funkar precis lika bra som tidigare!

...men ett in-app-köp för att slippa reklamen då?

De som vill slippa reklamen och samtidigt stödja fortsatt drift & utveckling av Tågtavlan kan göra det med ett in-app-köp i Tågtavlan 3.1. Tack till alla er som efterfrågat denna möjlighet!

Hur gör man för att se andra stationer än den närmsta?

Tryck på stationsnamnet högst upp på Tågtider-fliken och knappa in önskad station. Favoritmarkera stationen med stjärnan så når du den snabbt från fliken "Favoriter".

Min station visas inte. Varför?

Endast järnvägsstationer som är trafikerade de närmsta timmarna visas i appen. Nattetid är t.ex. de flesta svenska järnvägsstationer otrafikerade, och då visas följdaktligen endast det fåtal stationer som har nattliga avgångar.

Mitt tåg visas inte. Varför?

Tåg.Info har endast tillgång till information om tågavgångar ca 20 timmar framåt, eftersom Trafikverket inte publicerar information längre fram i tiden än så. På kvällen visas därför inte ännu alla avgångar för kommande dag, utan de fylls på successivt under natten och morgonen.

Varför stämmer inte alltid informationen med tavlorna på stationen?

Tåg.Info får inte information från Trafikverket automatiskt, utan måste hämta ned den med jämna mellanrum. Därefter hämtar Tågtavlan i sin tur sin information från Tåg.Info. Sammantaget innebär detta att Tågtavlan kan ha några minuters eftersläpning jämfört med stationstavlorna på järnvägsstationerna. Denna eftersläpning blir som mest tydlig på stora stationer som många tågavgångar har som första avgångsstation, t.ex. Stockholm C, eftersom ny förseningsinformation ofta visas där först.

Att minimera denna eftersläpning är ett ständigt pågående arbete som har absolut högsta prioritet.

En annan orsak till att Tågtavlan kan visa annan information än stationstavlorna är att Tåg.Info använder tidigare kända förseningar för att beräkna förseningar vid kommande stationer, vilket innebär att vid stationer "utmed vägen" är Tågtavlan ofta snabbare på att visa information om förseningar än informationstavlorna på stationerna.

GPS-funktionen tar tid/visar fel station. Går den att stänga av?

Ja, du hittar denna inställning i Inställningar/Allmänt/Platstjänster/Tågtavlan i din iPhones inställningar (alltså inte i själva appen). När GPS-funktionen är avstängd visar Tågtavlan senast använda favoritstation vid uppstart.

Hur beräknas förseningarna?

Tågtavlan hämtar all trafikinformation direkt från Tåg.Info, som i sin tur sammanställer tåginformation som Trafikverket publicerar. Ankomster och avgångar rapporteras automatiskt in till Trafikverket vid de flesta svenska järnvägsstationer, men förseningar registreras ofta manuellt och därför kan förseningsinformation ibland saknas i det material som Trafikverket tillhandahåller.

I de fall när det baserat på tidigare information är uppenbart att ett tåg kommer bli ytterligare försenat, men Trafikverket inte uppgett någon ny beräknad ankomst- eller avgångstid, så gör Tåg.Info en egen (relativt optimistisk) uppskattning av den förväntade förseningen. I dessa fall visas en stjärna vid den nya tiden samt kommentaren "OBS! Obekräftad försening (Tåg.Info)" i detaljvyn.

Slutstationer utanför Sverige visas inte. Varför?
Tågtavlan har endast tillgång till information om tågtrafiken inom Sverige. För tåg som fortsätter utomlands visas sista svenska uppehåll.

Jag saknar en funktion! När kommer den?
Recensera Tågtavlan och skriv ditt önskemål i recensionen, så ökar chanserna för att funktionen dyker upp i Tågtavlan drastiskt!

Integritetspolicy: För att kunna leverera relevant trafikinformation behöver platsinformation för din mobil skickas till Tåg.Info. Ingen information lagras längre än nödvändigt för att bibehålla tjänstens funktion, och ingen information om dig eller dina resor överlåts eller distribueras på annat sätt utan ditt medgivande.

Tåg.Info är en oberoende tjänst som bevakar och sammanställer trafikinformation för svenska tåg och tågbolag. Tåg.Info utvecklas huvudsakligen på försenade SJ-tåg av Theodor Storm (Tstorm Technologies). Tjänsten samlar in, förädlar och presenterar detaljerad information om det aktuella tågtrafikläget från Trafikverket. För utförlig förseningshistorik, se Tågstatistik.se. Frågor/förslag/funderingar: @tstorm. Se även Tågtavlan.se.
MediaCreeper